Top Banner

Morsdag og dens oprindelse

Morsdag – hvornår er det morsdag?
Der fejres Morsdag
Mange steder i verden men tidspunktet er forskelligt indholdet er heller ikke helt det samme et gennemgående træk er dog at dagen er til for at fejre mor eller mere generelt alle mødre for deres betydning for familien og samfundet
I Danmark fejrer vi morsdag den anden søndag i maj måned for deres betydning for familielivet og samfundet generelt.
Morsdags grundlægger
Historien om morsdag begynder med den amerikanske aktivist i 1908 grundlagde “Mothers Day Work Club” som det var meget almindeligt dengang var flere af hendes børn døde af sygdom noget af klubbens arbejde bestod derfor i at forbedre levestandard for børn og deres mødre døde i1905 og i 1908 holdt hendes datter den anden søndag i maj en minde ceremoni for hendes mor og det blev starten på “Morsdag”
Den daværende amerikanske præsident Wodrow Wilson erklærede i 1914 at den anden søndag i maj skulle være morsdag og dagen skulle være en offentlig kærligheds erklæring til alle mødre i landet.
I Danmark blev morsdag fejret første gang i 1929 i forbindelse med en blomsterudstilling i Forum og det er altid morsdag den anden søndag i maj. Mors Dag kom til Danmark i 1929 på initiativ af rigsdagsbetjent Christian Svenningsen. Han havde været amerikansk soldat under 1. verdenskrig og var medlem af "De Allieredes Danske Vaabenfæller".Svenningsen var meget aktiv i foreningen "De Allieredes Danske Vaabenfæller". Pengene, der skulle indsamles på denne dag, skulle bruges til hjælp til krigsenker og mødre, der havde mistet en søn. Det blev dog på et senere tidspunkt ændret til at pengene gik til det der i dag er kendt som mødrehjælpen
Morsdag kort

Christian Svenningsen forsøgte meget tidligt at få kirkens støtte til Morsdags projektet han henvendte sig henvendt til biskop Harald Ostenfeld og spurgt, om kirkens præster kunne lægge et godt ord ind for sagen. Chr. Svenningsen, der altid talte varmt for sagen, gjorde biskoppen opmærk-som på, at så måtte kirken jo så tage afstand fra julen . Svenningsens henvisning virkede, og præsterne fik senere lov til at indflettet en bøn for Mors Dag fra prædikestolen.
I 1948 henvendte Svenningsen sig til frk. Anna Westergaard, der var formand for "Danske kvinders Nationalråd". Svenningsen ønskede at ændre Mors Dag komitéens formål således, at man fremover støttede Nationalrådets (senere Mødrehjælpen) arbejdet.
Frk. Westergaard sagde, at hun ikke helt forstod ideen, men at det måske var fordi, hun ikke selv var mor.
Det kan De blive, replicerede Chr. Svenningsen. - Tak for tilbuddet, kom det tørt fra frk. Westergaard, - men jeg er over de 50. Aftalen om økonomisk hjælp fra komitéen kom dog i stand, og Mødrehjælpen modtog gennem mange år adskillige millioner kroner via Mors Dag arrangementer og indsamlinger.

Den danske komite for Moders Dag, foto ca. 1935. På fotoet ses: Kaptajn Zeltner, Malermester Ingemann Petersen og Rigsdagsbetjent Christian Svenningsen. (Billidet tilhøre)

Tre Herrer

Retur til kalenderen